Bolagsform när jag startar restaurang-, café- eller cateringverksamhet

I denna inläggsserie går vi kortfattat igenom vad som finns att tänka på inför valet av bolagsform när du ska starta restaurang. Det finns fördelar och nackdelar med samtliga och vilken du bör välja beror mycket på vilken typ av verksamhet du kommer driva.

Vi börjar från början:

Enskild näringsidkare / enskild firma – är den enklaste bolagsformen. Du behöver inte ens registrera ett bolagsnamn om du inte vill utan kan komma igång enbart genom att registrera dig för F- eller FA-skattsedel hos skatteverket, vilket inte kostar något. Att registrera ett bolagsnamn är belagt med en avgift och är bra om du vill ha skydd för din verksamhets namn.

Den här bolagsformen passar dig som ska driva en mindre verksamhet och där du ska äga hela verksamheten. Kanske drar du igång en kiosk, ett café eller liknande. Du kanske enbart gör några mindre inköp som kaffe- och tekoppar, diverse restaurangporslin, en mindre fritös eller några kantiner.

Som enskild näringsidkare räknas allt överskott från verksamheten som din lön och alla skulder är du personligen betalningsskyldig för. Du bokför precis som i andra företagstyper, men behöver inte skicka någon årsredovisning till bolagsverket. Det är i ett tillägg till din personliga deklaration som firmans räkenskaper redovisas. En särskild momsdeklaration behöver också göras precis som i övriga bolagsformer. Du betalar inkomstskatt + egenavgifter baserat på hur stort överskottet är. Egenavgifterna är jämförbara med arbetsgivaravgifter som ett aktiebolag betalar för sina anställda, men är något lägre.

Fördelar med enskild firma för restaurang- eller caféägare:

  • Lätt att komma igång.
  • Inget krav på startkapital.
  • Något mindre administration än med ett aktiebolag (ingen årsredovsning).
  • Egenavgifterna är något lägre än arbetsgivaravgifterna som aktiebolag betalar.

Nackdelar:

  • Innehavaren är personligen ansvarig för firmans skulder. Om firman kommer på obestånd kan du bli utmätt.
  • Allt överskott kommer att beskattas som lön, du har ingen möjlighet att ta utdelning till en lägre skatt.
  • Du kan inte driva en enskild firma tillsammans med någon annan.

Detta var kortfattat kring att driva verksamhet som enskild näringsidkare. I nästa inlägg går vi igenom hur ett handelsbolag passar för en krögare.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *